torsdag 29 januari 2009


POOW! Här kommer lite bilder från senaste tiden!


Vi shapade en prototyp i skala 1:5 som vi tänkte använda på mässan för att visa hur foamen ser ut innan den är laminerad.


Efter att vi limmat fast stringern tog vi fram vårt shapeställ och började jobba på outlinesen.

Brädan börjar ta form.

Under projektets gång har vi även fått sitta på internet och leta reda på en massa fakta om att bygga en surfbräda. Det har inte varit lätt att sålla den rätta informationen men det känns som att vi har hittat rätt hela vägen. Det har hela tiden dykt upp problem som tex. vilken färg vi ska använda, vilket lim vi ska ha till stringern, hur vi ska få med logotyperna på brädan osv. Att leta fakta har alltså varit en stor del av projektet. Men vi har gått vidare metodiskt och hela tiden fört diskussioner för att komma fram till rimliga lösningar. Det har verkligen gjort att brädan är så fin som den är idag. Man har bara en chans så om man går på för fort är det möjligt att hela brädan blir förstörd.

Det senaste problemet har varit skyddsutrustningen. Epoxy ska tydligen vara väldigt farligt att arbeta med och vi vill ju inte dö på kuppen. Det är tydligen hög risk att få cancer eller svåra allergier om man får det på sig eller inandas gaserna. Om man arbetar med det på ett större företag behöver man tydligen genomgå en speciell kurs samt ha värsta tjernobyldräkten på sig undertiden man handskas med det.


Vi stack iväg för att införskaffa lite skyddsutrustning.

Det visade sig att biltema hade allt vi behövde. Gasmasker, nitrilhandksar, skyddsglasögon samt lite diverse skrapor och penslar till lamineringen. Niklas shapar även han en bräda och ville hjälpa till vid vår laminering så vi köpte tre set med utrusning. Totalt kostade det 800 kronor vilket kan verka dyrt men en nödvändig kostnad som man får räkna med vid ett brädbygge.

Sen var det hem och göra finarbetet på brädan
När man slipar intill stringern så blir det som en bula då sandpappret tar grovare på foamen än stringern. Därför använde vi oss av ett smalt stämjärn för att hyvla ner stringern till samma höjd som foamen.


Brädan klar och färdig för laminering!


Vi stack till vår kusliga lamineringsverkstad som vi fått låna av Harmarks bygg.

Drog på oss vår skyddsutrustning.

Vi rullade ut glasfiberväven och eftersom att vi började med att laminera undersidan så rullade vi ut två lager. När vi placerat den rätt la vi några vikter på den då det är viktigt att den ligger helt stilla när man ska finklippa.

När vi blandat epoxyn med härdaren satte vi timern på en timme och tog bort vikterna.

Sen var det bara att köra igång. Med tidsperess på sig gäller det att ha tungan rätt i mun och jobba metodiskt. Vi var dock tre så det var inget större problem för oss att få till en fin finish innan epoxyn började gela.

Efter en dryg timme kände vi att epoxyn började härda och glasfiberväven börja smälta. Vi kollade på brädan och fixade till lite railsen som var lite ojämna på sina ställen. Nöjda och glada stack vi hem och käkade kvällsmat. Klockan var 24.00 och vi hade jobbat med brädan konstant sedan klockan 09.00 i morse. Och så har alla de senaste dagarna varit. Hårt, men fan så roligt då man verkligen ser resultat såhär i slutspurten!

Inga kommentarer: