lördag 28 februari 2009

Lagning av delaminering, finish och mässredovisning

Sista tiden innan mässutställnignen har vi spenderat många dagar och sena nätter i vår shapeverkstad. Vi har till och fått oss en egen liten beundrare ute i shapeverkstaden! Förstora första bilden ;)Lagning av delaminering

När delamineringen skedde hade vi ingen susning om hur vi skulle gå till väga för att få till det relativt snyggt igen. Jag (Petter) startade två trådar om delamineringen på två olika surf forum. Tack till er som hjälpte till och gav tips, det behövdes och gav bra resultat!

http://www.surfzone.se/forum/showthread.php?t=63763&highlight=delaminering

http://surfsverige.se/index.php?option=com_joomlaboard&Itemid=95&func=view&catid=2&id=54610#54610

Efter att ha fått hjälp via forumen och andra shapers fick vi klart för oss vilka metoder som fanns för att laga delamineringarna. Vi ville göra vår lagning så snygg som möjligt då det skulle så tråkigt ut med en ful och halvdann lagning på vårt helt nya bräda.

Vi började med att låna en maskin man både kunde slipa, såga, och skära små och precisa spår med. Rekommenderas starkt för dess mångsidighet, man bytade bara framstycket på maskinen till olika knivar, sågar eller sandpapper. Vi skar med denna maskin ut delamineringarna.


Sen slipade vi ner kanterna på lamineringen så långt ner så att man inte märkte övergången mellan kanten av lamineringen och skummet. Vi gjorde övergången på ca 5cm för att få den så fin som möjligt.


Vi klippte till väv i tre lager (precis som det är på hela brädans ovansida). De olika bitarna väv lät vi överlappa varandra med någon centimeter Detta också för att få en fin övergång. På bilden nedan ligger väven bredvid den den största och nu tillslipade delamineringen. Väven placerade vi i omvänd ordning mot hur den ligger på bilden. Alltså med minsta biten underst och största överst.


Den nya lamineringen utförde vi med bra resultat! Efter det var det bara åtskilliga timmar sliptimmar kvar för att få en bra övergång mellan den gamla och den nya lamineringen.


Vi jobbade även på övergången mellan ovansidan och undersidans laminering samt att få ner andra bulor och håligheter. Epoxy är hårt att slipa och det är minst lika viktigt att vara noga nu som det var vid shapandet of foamen.


Finish

Vi lade många timmar på denna sista process. Först använde vi slipmaskinen för att få ner det värsta. Sedan fick vi vidare med 80 papper på slipblock för att få till brädans shape. Efter det körde vi löst med 180, 400 och 800 papper för att få till en sjysst ytfinish. Vi valde att inte vattenslipa då vi gillade den matta yta vi jobbat fram.Tillslut kände vi oss nöjda med ytan och det var dags att sätta på dekalerna. Vi hade ju från början planerat att måla logotyperna på insidan av lamineringen men vi hade brist på tid och hittade inte rätt sorts färg till detta. Det man behöver är en vattenbaserad spraylack vilket vi inte kunde finna på varken N.P.Nilsson, Mekonomen, Gullbergs eller Kjellbergs. Vi valde istället att skriva ut logotyperna med Stora Blå:s dekalprinter och sätta på utsidan.Klara med brädan! WOHOOOO!

(eller nästan iaf, endast fenhus som ska på plats)


Mässredovisning

TIMING! Brädan blev klar 00.15 dagen innan mässan. Vi hade dock planerat klart allt såsom datorer, dukar, skålar, godis, borshyrer, affischer, ställning till brädan, tävling, priser m.m. Innan mässan hade vi en redovisning inför 30-40 personer där vi redovisade projektets gång, visade bilder och förklarade vad kitesurfing var för en slags sport. Efter det var det mässa från 15.00 till 18.00. Vi satte upp en bord och bakrund och klädde in allt i svart tyg. Stefan hade lånat ut en stor iMac där vi visade ett bildspel med bilder från projektets gång, lifestye kitebilder och presenterade projektets sponsorer och medhjälpare. För att sälja in oss extra mycket anordnade vi en tävling för publiken. Frågan vi ställde var "Hur mycket väger brädan?" och vi lät folket lyfta och känna på den innan de fick skriva in sitt svar. Första priset var en heldag med kitesurf för vinnaren och en kompis och som andra och tredje priser hade vi Stora Blå mössor, Stora Blå skräp och Stora Blå usb-minnen. Vi fick totalt in uppemot hundra svar. En timme innan mässan stängdes var det upp till bevis, vi kallade fram publiken och lade brädan på en våg. Vikten avslöjades till 2643 gram och vi konstaterade att Kent Larsson från musteriet i Båstad hade kammat hem första priset!


I helhet gick mässan väldigt bra med många besökare vid montern. Tävlingen och presentationen av vinnarna fungerade jättebra och gav oss verkligen den extra kicken av publik vi sökte. iMacen med bilspelet om vi gjort i FotoMagico drog även det till sig många åhörare. Genom att använda sig av rotationer, inzoomning och ljudeffekter i FotoMagico kan man skapa ett iögonfallande bildspel som verkligen får folk att stanna upp och fastna framför skärmen.

Inga kommentarer: