torsdag 8 januari 2009

A Christmas Update!

Vi har varit lite dåliga med att uppdatera vår blogg de senaste veckorna, men det betyder inte att vårt projekt har stått still. Tvärtom, de senaste veckorna har vi verkligen jobbat på! Vi hade dock en period över julen då jag var i Åre och Petter var i Las Palmas då vi inte kunde jobba så mycket. Men då fick vi desto mer tid över att fundera över hur vi skulle gå tillväga i fortsättningen!

När vi kom hem gjorde vi klart stringern (träkärnan av playwood som går i mitten längs med brädan). Detta blev ett evigt shapande eftersom stringern måste ha exakt likadan rockerkurva, längd osv som vår färdiga bräda ska ha. Efter många timmars slit så blev vi nöjda och resultatet var grymt.


Nästa problem att shapa rockerkurvan på faomen. Det var en väldans massa material som skulle bort och genom att endast slipa med sandpapper skulle det ta en evighet. Vi funderade över att använda en fogsvans eller att skära med glödhet stoltråd (en metod som riktiga shapers använder) men kom fram till att det skulle bli ojämnt med fogsvansen och det skulle bidra till ett väldans merjobb för att få det jämnt o fint igen och att det skulle ta tid o kunskap att få fram o använda prylarna till ståltrådsvarianten. Men problemet blev snabbt löst då Petters farsa fixade så att vi kunde få hjälp av Jönssons Snickeri nere i Vejby. Snabbt som attan körde vi ner och fick våran rocker kurvan utsågad av Jönsson himself. Man kan verkligen säga att Jönsson kunde hantera en bandsåg och resultatet blev så mycket bättre än vad vi hade förväntat oss! Det här sparade verkligen in flera dagars arbete :D

Petter upptäckte att outlinen var lite ojämn när vi placerade stringern mitt imellan de två bitarna och därför drog vi en ny outlinelinje och efter knappt 15 minuters shapande var detta arbete fixat.


Eftersom vårt nuvarande grovjobb med slipande var klart började vi med att fila på desigen på brädan. När Petter var i Las Palmas hade han fotat en riktigt shysst surfbräda där de hade målat på stjärnor i ett snyggt mönster och vi bestämde att vi skulle göra något liknande på ovansidan. Dessutom ska våra signaturer finnas med och även Stora Blås logotyp. Genom internet letade vi reda på massa olika tekniker hur man kunde gå till väga för att måla. Vi kommer att lägga all design under själva lamineringen eftersom när man repar brädan skadar man inte designen. Det var svårt att hitta vad för slags färg man skulle använda men vi hörde med vår polare Robert Paulsson som är duktig på lackering och han tipsade oss om Meknomen i Ängelholm. Vi stack dit och köpte sprayfärg. Vi gjorde en mall av en stjärna med overheadpapper och var redo för att måla! När vi testade designen på lite restbitar upptäckte vi att färgen frätte igenom polystyrenen! Konstigt att personalen på Mekonomen inte nämnde något om detta pga vi sa vad för slags material vi tänkte använda sprayfärgen till... Men men, det blir bara till att försöka leta vidare och vi tänkte höra med killen från Varberg, som vi har beställt glasfiberväv och epoxy ifrån, om han vet något om att lacka en bräda.


Vi har även haft ett möte med Stora Blås VD Stefan Roslund, där vi diskuterade vad för fördelar ett samarbete mellan oss skulle ge. Stefan visade verkligen intresse och var verkligen nyfiken på vårt arbete och vi pratade även om själva mässan som sker vecka 6. Jag och Petter kommer att satsa grymt mycket på själva mässan för att göra ett så proffisionellt intryck som möjligt.

Nu har skolan dragit igång, men vi kommer att jobba på brädan varjde dag! Just nu väntar vi på glasfiberväven och epoxyn som anländer vilken dag som helst!

edit: Petter

Inga kommentarer: